Aizritējis reģionu forums “BRĪVĪBA, AINAVA – MĒS”

2018. gada 26. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notika reģionu forums “BRĪVĪBA, AINAVA – MĒS”, kura laikā tika prezentēts paveiktais divu Latvijas simtgadei veltīto aktivitāšu laikā.

Foruma pirmā daļa bija veltīta Brīvības ielu stāstu 9 republikas pilsētās aktivitātei, akcentējot pilsētu lomu valsts attīstībā. Izveidotā īsfilma “Deviņas pilsētas – viena iela” stāstīja par deviņām republikas pilsētām – Daugavpili, Jelgavu, Jēkabpili, Jūrmalu, Liepāju, Rēzekni, Rīgu, Valmieru un Ventspili.

Savukārt foruma otrā daļa tika veltīta Latvijas simtgades aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” apskatam. Pusotra gada laikā, kopš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un 5 plānošanas reģioniem uzsāka to īstenot, ir paveikts ļoti daudz. Ir rasti 50 Latvijas ainavu dārgumi – 10 no katra plānošanas reģiona, par kuriem ir gan atlasīti stāsti un vēsturiskās fotogrāfijas no iedzīvotāju un bibliotēkas krājumiem, gan arī fiksētas ainavas tieši Latvijas simtgades gadā, atspoguļojot ainavu mainību laika grožos. Foruma laikā tika prezentēts elektroniskās krātuves www.ainavudargumi.lv jaunais veidols – parādot gan aktivitātes norises posmus, gan rezultātus – slīdrādi par katru plānošanas reģionu ar ierakstītajām skaņām fotogrāfiju uzņemšanas brīdī.

Foruma laikā katrs plānošanas reģions prezentēja vienu no ainavu dārgumiem. No Latgales plānošanas reģiona tika stāstīts par Eiropas Padomes Ainavu balvas ieguvēju – Daugavpils cietoksni. Savu stāstu par cietoksni un tā attīstību atklāja Māris Čačka, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra direktora vietnieks un mākslinieks. Latgales garu un enerģiju šajā pasākumā ienesa Tihovsku ģimenes no Ludzas skanīgās balsis un dziesmas.

Forumā tika paziņoti Eiropas Padomes Ainavas balvas nacionālās atlases 2018. gadā rezultāti. Latvijas pārstāvis Eiropā šajā gadā būs Latvijas kultūras tradīciju un Dziesmu svētku pirmsākumu vieta Dikļi Kocēnu novadā. No Latgales reģiona nacionālajai atlasei tika saņemti divi pieteikumi. Tos izvērtējot, foruma noslēgumā VARAM pateicību par veiksmīgu degradētā objekta atjaunošanu un tā iekļaušanu daudzveidīgā tūrisma piedāvājumā saņēma Rēzeknes novads par ūdens tūrisma attīstības centra “Bāka” projektu, bet Krāslavas novads saņēma pateicību par kompleksu celtņu un parka atjaunošanu, respektējot kultūrvēsturiskās vērtības par iesniegto Krāslavas pils kompleksa attīstības I posma (2006. – 2015. gads) projektu.

Sākot no 2018. gada novembra un līdz pat 2019. gada beigām visu 50 ainavu dārgumu stendu izstādi gan pa daļām, gan kopumā būs iespējams demonstrēt visā Latvijā. Interesentus, kas vēlas izstādi izvietot savās pašvaldībās – aicinām sazinieties ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, rakstot uz e-pastu: madara.daudze@lnb.lv.