Latgales pašvaldību sociālās jomas speciālisti Rīgas reģionā paplašināja savu redzesloku

Lai paplašinātu Latgales pašvaldību speciālistu redzesloku par sociālo pakalpojumu klāsta dažādību un iespējām, Latgales plānošanas reģiona (LPR) administrācija š.g. 28.-29.novembrī DI projekta ietvaros* esošajiem un potenciāliem sociālo pakalpojumu sniedzējiem Latgales reģionā, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem rīkoja pieredzes apmaiņas braucienu uz dažādām sociālo pakalpojumu sniegšanas vietām Siguldas novadā un Rīgā. 
Pieredzes apmaiņas brauciena laikā dalībniekiem no Daugavpils, Rēzeknes pilsētām un Balvu, Viļakas, RugājuKārsavas, Ludzas, Viļānu, Rēzeknes  Daugavpils,  Ilūkstes, Krāslavas un Riebiņu novadiem bija iespēja apskatīt Rīgas plānošanas reģiona labākos sociālo pakalpojuma sniedzējus savā jomā.

Savu pieredzes gūšanu sabiedrībai tik nozīmīgajos jautājumos Latgales 13 pašvaldību darbinieki 28.novembrī uzsāka ar tikšanos Siguldas novada pašvaldībā, kur tikās ar novada Saciālā dienesta vadītāju Kristīni Freibergu. Vairāk kā 30 brauciena dalībnieki papildus uzzināja par pašvaldības ieguvumiem un sadarbības mehānismiem ar biedrībām, kā arī pašvaldības lomu un finansēšanas kārtību sociālo pakalpojumu izveidošanā un nodrošināšanā. Tāpat Latgales delegācija Siguldā iepazinās ar Siguldas novada pakalpojumu centra “Iespēju māja” sniegtajiem pakalpojumiem, kurus nodrošina biedrība „Cerību spārni”. Ar patiesu gandarījumu Latgales sociālo dienestu vadītāji un darbinieki novērtēja sociālo atbalsta centru “Cerību māja”, kur tiek sniegti pakalpojumi bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un pieaugušām personām ar invaliditāti. Dienas noslēgumā Rīgā, Latvijas Samariešu apvienības centrālajā birojā notika tikšanās ar Viesturu Kleinbergu, kurš pašvaldību darbiniekiem stāstīja par NVO kā resursa izmantošanu  pašvaldībai sociālo pakalpojumu nodrošināšanai.

Ceturtdien, 29.novembrī, pieredzes apmaiņas brauciena dalībnieki dienu uzsāka ar atbalsta programmas bērnu uzņemošām ģimenēm izzināšanu Fonda Ziedot.lv struktūrvienībā “Plecs” un biedrības “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns”” Dienas aprūpes centra “Cerību ligzda” apmeklējumu.

Dienas turpmākās izziņas gaitās brauciena dalībnieki apmeklēja biedrības “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns” specializētās galdniecības darbnīcu “Skaida” un grupu dzīvokļa “Cerību dore” (pakalpojumi personām ar vidējās pakāpes funkcionāliem traucējumiem)un Grupu mājas un dienas aprūpes centru “Mēness māja”, kur tiek sniegti pakalpojumi personām ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Kā atzina brauciena dalībnieki, šī bija vērtīga informācija un pozitīva pieredze turpmākajai darbībai, lai Latgales plānošanas reģiona pašvaldībās paplašinātu un pilnveidotu sociālo pakalpojumu klāstu.

 

*-Pieredzes apmaiņas brauciens notiek projekta “Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā”(Nr.9.2.2.1./15/I/005) ietvaros.

Informācija interesentiem: Oskars Zuģickis, LPR DI projekta sabiedrisko attiecību speciālists, e-pasts: oskars.zugickis@lpr.gov.lv