Latvijas simtgadē jaunu elpu ir ieguvis tēlnieka Kārļa Zemdegas veidotais Brāļu kapu piemineklis Viļakas novadā

Valsts jubileja un vides iniciatīva “100 darbi Latvijai” bija tā dzirksts, kas uzpūta ugunīs vēlmi restaurēt un atjaunot šo Latgalei tik ļoti nozīmīgo vietu – tēlnieka Kārļa Zemdegas veidoto Brāļu kapu pieminekli Viļakas novadā.

Brāļu kapu piemineklis, ko  granītā veidoja tēlnieks Kārlis Zemdega, tika atklāts 1935. gadā. Padomju okupācijas laikā piemineklis tika nopostīts, tomēr reizē ar Latvijas atdzimšanu, 1990. gada 11. novembrī, tas tika restaurēts un iesvētīts. Piemineklis celts galvenokārt par Viļakas un tās apkārtnes iedzīvotāju ziedojumiem. Šajā vietā Vecumu pagasta Jaškovas kapos guldīti 45 kritušie – 31 latvietis un 14 igauņi. Pulcināti dzimtenes aizstāvēšanai, šie vīri tai kalpoja ar lielu varonību.

Lai saglabātu dzīvu piemiņu par karavīru svēto upuri, šovasar Viļakas novada pašvaldība kopā ar biedrību “Virica” un sadarbības partneriem uzsāka pieminekļa atjaunošanas darbus. Pieminekļa attīrīšanas un restaurācijas laikā uzņēmums “TAKO SD” Tāļa Korlaša vadībā pieminekļa betona daļas aizvietoja ar granītu, atjaunoja uzrakstu un zīmējumus, nostiprināja postamenta pamatus, kāpnes un bruģi. Pašvaldība plāno turpināt restaurācijas un teritorijas labiekārtošanas darbus arī turpmāk.

Jau Lāčplēša dienā pie  nozīmīgās piemiņas vietas un novada simbola Jaškovas kapos sagūla ziedi, bet piemiņas pasākumi turpinās, jo tikai tā mēs varam krāt atmiņas vietā, kur iemītas mūsu varoņu pēdas.

Papildus informācija:Līga Ivanova, 26464686; info@100darbilatvijai.lv