Lūznavas muižā norisināsies reģionālā diskusija par Latgales ainavu dārgumiem

2018. gada 11. septembrī no plkst. 11:00 līdz 15:20 Lūznavas muižā norisināsies Latvijas valsts simtgades pasākuma “Reģionu dienas” aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” reģionālā diskusija. Tās mērķis ir atskatīties uz šīs simtgades aktivitātes ietvaros paveikto – jau no 2017. gada jūnija kā Latgales, tā Latvijas iedzīvotāji tika mudināti pieteikt sava reģiona ainavas – vērtības, ar ko mēs lepojamies, lai sagatavotu dāvanu Latvijai – elektronisku ainavu dārgumu krātuvi “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt” un ceļojošo izstādi par tiem. Aicinām Latgales reģiona iedzīvotājus piedalīties šai diskusijā, iepriekš piesakot dalību, rakstot uz e-pastu: pasts@lpr.gov.lv un norādot savu kontaktinformāciju.

Reģionālās diskusijas dienaskārtība

Līdz 2018. gada 14. februārim ikviens iedzīvotājs tika aicināts iesūtīt ar vēsturiskās fotogrāfijas, stāstus un liecības, kas ir ģimenes arhīvā, par 10 Latgales ainavu dārgumiem, lai tos nodotu arī nākamajām paaudzēm. Kāds ir šīs aktivitātes rezultāts – to pārrunāsim reģionālajā diskusijā. Turklāt no 2018. gada 11. septembra līdz 1. oktobrim Lūznavas muižas Baltajā zālē būs skatāma arī Latgales reģiona ainavu dārgumu stendu ceļojošā izstāde. Izstādē būs iekļautas 10 Latgales ainavu dārgumu fotogrāfijas valsts jubilejas gadā un vēsturiski fotoattēli no iedzīvotāju, muzeju un Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājumiem.

Šī gada 26. oktobrī visu 50 ainavu dārgumu izstāde būs aplūkojama Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās. Novembrī, decembrī un visa nākamā gada garumā izstādi gan pa daļām, gan kopumā būs iespējams demonstrēt visā Latvijā. Ja vēlaties to izvietot savā pašvaldībā – iepriekš sazinieties ar Latvijas Nacionālo bibliotēku, rakstot uz e-pastu: madara.daudze@lnb.lv.

Ainavu dārgumu fotoattēli, kā arī iedzīvotāju iesūtītie atmiņu stāsti un iespaidi par tiem tiek saglabāti arī elektroniskajā ainavu dārgumu krātuvē. No oktobra tā būs pieejama tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv.

Latgales reģiona iedzīvotāji bija vieni no aktīvākajiem šīs aktivitātes ietvaros jau no paša sākuma. Vispirms tika saņemti 193 pieteikumi Latgales reģiona ainavu dārgumu statusam, no tiem balsojumam tika atlasīti 43 – par to lēma Ainavu ekspertu padome. Savukārt summējot iedzīvotāju balsojumu kopā ar Ainavu ekspertu padomes lēmumu, tika noskaidroti Latgales reģiona 10 ainavu dārgumi: Aglonas bazilikas ainava, Daugavas loku ainava, Daugavpils cietokšņa ainava, Latgales krucifikss lauku ainavā, Ludzas pilsētas ainava ar ezeriem un pilsdrupām, Lūznavas muižas ainava, Mākoņkalna apkārtnes ainava, Rāznas ezera ainava, Svētā Dominika Pasienes Romas katoļu baznīcas ainava un Zilupes senlejas ainava.

Aktivitāti īsteno Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) un plānošanas reģioniem.