Pieci.lv: Žvūrgzdyni – latgaliešu roka jaunā paaudze

Grupa “Žvūrgzdyni” šobrīd ir gados jaunākā grupa, kas muzicē latgaliski, informē portāls pieci.lv.

Tajā darbojas četri enerģiski pamatskolas vecuma jaunieši – Marta Paula Sējāne (balss, taustiņi), Arta Višķere (basģitāra), Andžejs Rasims (ritma ģitāra) un Mareks Gusāns (bungas).

Grupa sanāca kopā un izveidojās Austrumlatvijas Radošo pakalpojumu centra “Zeimuļs” vokālinstrumentālo ansambļu pulciņā, kur viņu skolotāja jeb kā paši jaunieši nodēvēja – mācītāja – Gunta Rasima vadībā viņi rada mūziku un apgūst jaunas iemaņas.

Pašlaik grupa pārsvarā izpilda citu latgaliešu mūziķu dziesmu kaverversijas – Sovvaļnīka “Spičkys”, Dabasu durovu “Piparmātru čajs ar madu”, Bez PVN tautasdziesmas “Tymsa” versiju.

Nesen tapusi arī grupas pirmā orģināldziesma “Es ar dzedu”, kuras teksts paņemts no Oskara Orlova aka Raibīs dzejoļa. Vai Žvūrgzdyni tic Ziemassvētku vecītim? Izrādās, ka pilnīgi noteikti nē, jo kā Andžejs saka: “Pamatskola jau zin taisnību.”

Beigās viņš gan piemetina, ka šo maziem bērniem nedrīkstot klausīties, lai neuzzinātu visus noslēpumus. Mareks atzīst, ka Ziemassvētku vecītis nevar būt īsts, jo, pirmkārt, viņš ir dūšīgs un neielīstu kamanās, un, otrkārt, – ne katrā mājā ir skurstenis. Savukārt Artai, ejot ārā no būvmateriālu veikala, reiz gadījies ieraudzīt neīstu Ziemassvētku vecīti, kas kalpojis par pamatu šaubām un tālākajiem secinājumiem.

Tomēr, ja Ziemassvētku vecītis tomēr būtu īsts, un no viņa varētu saņemt jebko, ko sirds kāro, tad grupas Žvūrgzdini vēlmju sarakstā būtu šādas lietas -Viens no lielākajiem dimantiem pasaulē, prieks un veselība ģimenei, jauns telefons un neliela kaudzīte naudas.

Jaunieši dod vaļu fantāzijai, bet atzīst, ka vecākiem, protams, neko tādu neprasītu dāvanās.

Izmantojot izdevību un DOD PIECI labdarības maratona “Sāc ar piecām minūtēm!” saukļa saistībā, uzdevām gados jaunajiem mūziķiem jautājumu par to, ko viņi paši gribētu un ko vispār var paspēt izdarīt ar vecākiem piecu minūšu laikā. Atbildēs dominēja spēles – vienam “Uno”, otram kārtis, citam video spēles, kā arī izskanēja variants “vismaz pavadīt to laiku kopā, tas esot pats galvenākais”. Tomēr tika izteikta arī nopietna atziņa, ka piecas minūtes – tas ir ļoti maz.

Tuvākie plāni grupai nav nekādi pieticīgie – nākošā gada sākumā grupa plāno veikt pirmo profesionālo ierakstu studijā, kā arī uzfilmēt pirmo videoklipu savai oriģināldziesmai “Es ar dzedu”. Lai izdodas!