Piesakies integrācijas ideju laboratorijai un saņem naudu idejai

LR Kultūras ministrija sadarbībā ar Britu Padomi Latvijā organizē Integrācijas hakatonu jeb Integrācijas ideju laboratoriju.

Ikviens, kurš vēlas dzīvot iecietīgākā un saliedētākā sabiedrībā un 30h laikā radīt inovatīvus un sabiedrībai nozīmīgus projektus un pakalpojumus, tādējādi gan gūstot jaunu personīgo pieredzi, gan praktiski piedaloties savas valsts labklājības celšanā. Tiek aicināti gan individuāli dalībnieki, gan komandas ar jau izsapņotu ideju vai tikai nojausmu un vēlmi mainīt pasauli.

Kopējais pieejamais finansējums ideju realizēšanai – 15’000 euro.

Tā kā vietu skaits ir ierobežots, lūdzu reģistrējieties pasākumam savlaicīgi! ej.uz/Hakatons-anketa

Sīkāka informācija pieejama KM mājaslapā: www.km.gov.lv/lv/integracija-un-sabiedriba/integracija-un-sabiedriba/pasakumi

Hakatona būtība

Hakatons ir mērķtiecīgi plānots inovatīvu projektu, pakalpojumu vai produktu izstrādes pasākums (radoša darbnīca), kura laikā pasākuma dalībnieki meklē radošus risinājumus kādām konkrētām problēmām. Hakatoni ir ļoti populāri IT nozarē un īpaši jaunuzņēmumu (start-ups) veidošanai. Pirmo reizi integrācijas jomā hakatons notika Igaunijā, 2017.gada rudenī.

Integrācijas ideju laboratorijas mērķis

Šobrīd Eiropas Savienībā dzīvo vairāk nekā 20 miljoni trešo valstu pilsoņu. Dažādu iemeslu dēļ cilvēku mobilitāte pasaulē arvien pieaug, tādējādi sniedzot jaunas iespējas un arī izaicinājumus sabiedrības attīstībā. Katras valsts un tautas interesēs ir stiprināt sabiedrību vienojošās vērtības mūsdienu globalizācijas apstākļos, vienlaikus, arī radot vidi, kurā veiksmīgi varētu iekļauties arī mazākumtautības un imigranti. Latvijas interesēs ir saglabāt mazākumtautību savpatnību, jo tādējādi tiek saglabāta Latvijas tautas kulturālā daudzveidība. Latviskā kultūrtelpa ir bijusi atvērta, dažādos gadsimtos to ir bagātinājusi citu kultūru ietekme, tomēr ir nepieciešams investēt laiku, enerģiju un resursus jaunu integrācijas rīku izstrādei, lai kļūtu par pārtikušāku valsti un saliedētāku sabiedrību.

Hakatons dos iespēju satiekties un apvienoties komandās dažādu jomu un profesiju cilvēkiem, lai  radītu svaigas projektu idejas un netradicionālus risinājumus, notestētu tos, uzlabotu, saņemtu atgriezenisko saiti un ieteikumus no mentoriem, tiesnešiem un pārējiem dalībniekiem, tādējādi iegūstot labāko iespējamo risinājumu.

Integrācijas ideju laboratorijas mērķis ir rast jaunus, inovatīvus un ilgtspējīgus projektus, pakalpojumus vai produktus, kas palīdzētu sasniegt kādu no šiem mērķiem:

  1. Iecietības veicināšana
  2. Savstarpējās uzticēšanās un sadarbības veicināšana
  3. Atbalsts Latviešu valodas apguvei nepilsoņiem un jauniebraucējiem
  4. Pamatvērtību – cilvēktiesības, atbildība, atklātība, godīgums un vienlīdzība – popularizēšana un iedzīvināšana Latvijas sabiedrībā

Dalībnieki

Hakatons pulcēs 50 dalībniekus no visiem Latvijas reģioniem. Tā kā integrācija pašos pamatos ir starpsektorāla joma, tiek aicināti pieteikties dažādu nozaru pārstāvji – aktīvie pilsoņi, brīvprātīgie, eksperti, kā arī publiskā un privātā sektora pārstāvji no:

  • IT nozares;
  • Radošām profesijām;
  • Biznesa vides;
  • Izglītības iestādēm un
  • Nevalstiskām organizācijām.

Dalībai hakatonā var pieteikties ikviens, kam ir interese veidot Latvijā saliedētu sabiedrību, kas novērtē kultūru dažādību un ciena demokrātijas sniegtās priekšrocības un vēlas pierādīt savas idejas vērtību un dzīvotspēju žūrijai un pārējiem dalībniekiem.

Lai sasniegtu hakatona mērķi, dalībnieki noprezentēs savas un iepazīsies ar citu dalībnieku piedāvātajām idejām un apvienosies komandās (3-6 dalībnieki katrā) šo ideju pilnveidošanai un pārvēršanai par reāliem, jēgpilniem un dzīvotspējīgiem projektiem. Divu dienu laikā komandām būs iespēja konsultēties ar mentoriem – dažādu jomu profesionāliem, kas sniegs padomu un dalīsies savā pieredzē, lai palīdzētu komandām izstrādāt pārliecinošus projektus un, tādējādi, iegūt žūrijas atbalstu un finansējumu (seed-funding) šī projekta realizācijai.

Kopējais balvu fonds – 15 000 euro.

Reģistrēties obligāti līdz 2018.gada 12.oktobrimej.uz/Hakatons-anketa

PROGRAMMA

Ceturtdiena, 18. oktobris

11.00 reģistrācija, iepazīšanās pie kafijas tases

11.30 ievadvārdi, iepazīstināšana ar mentoriem un žūrijas locekļiem

12.00  uzruna iedvesmai

12.45   ideju ekspresprezentācijas

14.00   pusdienas

14.30   komandu izveide

15.00   komandu darbs, tikšanās ar mentoriem

16.30   kafijas pauze

17.00   komandu darbs, tikšanās ar mentoriem

20.00   dienas noslēgums, nākamās dienas plānošana

20.15   vakariņas, izklaides un tīklošanās

Piektdiena, 19. oktobris

9.00    rīta kafija

10.00  daži iedvesmojoši ieteikumi

10.30   komandu darbs, prezentāciju sagatavošana

13.00   pusdienas

13.00   ideju projektu prezentācija

14.30   kafijas pauze, žūrijas apspriede

16.00   apbalvošanas ceremonija

Tiek nodrošinātas kafijas pauzes, pusdienas un vakariņas, vajadzības gadījumā arī naktsmītnes.

PIEZĪME. Apmeklējot šo pasākumu, jūs piekrītat savu bilžu un video publicēšanai medijos.