Rēzeknes novadā parakstīti līgumi ar LEARN konkursa uzvarētājiem

No kreisās – Velga Krukovska, Jānis Kuzminskis, Sanita Dikule-Dikale, Edgars Andrejevs, Baiba Uzulnīka, Jānis Kupra, Rasma Bumbiere. pasākumā nepiedalījās SIA

Rēzeknes novada pašvaldības mazajā zālē 1. novembrī notika nodibinājuma LEARN pasākums, kura laikā parakstīti līgumi par projektu īstenošanu ar konkursa “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai Rēzeknes novadā” uzvarētājiem.

2018. gadā nodibinājuma “Lauku ekonomikas attīstībai Rēzeknes novadā” (LEARN) organizētajā projektu konkursā tika iesniegti 26 biznesa projektu pieteikumi, no kuriem komisija, rūpīgi izvērtējot, nolēma atbalstīt 11 projektus kopumā par 30 811,6 EUR.

Kā uzsvēra nodibinājuma LEARN izpilddirektore Daina Butlere, šī gada projektu konkursam sākotnēji tika paredzēti 28 000,00 EUR, taču izvērtējot iesniegtos projektu pieteikumus un to ieviešanas pienesumu novada ekonomikas stiprināšanā, konkursa budžetā no nodibinājuma LEARN līdzekļiem tika novirzīti vēl 2 811,16 euro.

Seši finansējuma saņēmēji savu saimniecisko darbību uzsāks, bet pieci attīstīs jau esošo uzņēmējdarbību. Idejas ir visdažādākās. Oskars Maculevičs (SIA “KUUP COFFEE”) nolēmis meklēt Latgales kafijas garšu un Lendžu pagastā izveidojis specializētās kafijas grauzdētavu. Edgars Andrejevs Gaigalavas pagastā piedāvās ļoti aktuālos malkas skaldīšanas pakalpojumus. Rasma Bumbiere (Griškānu pagasts) saņemto finansējumu izmantos jaunzirgu apmācībai un jātnieku sporta attīstības pasākumu rīkošanai. Sanita Dikule – Dikale no vērēmu pagasta atjaunos viesu mājas “Kaktiņi” darbu. Interesanta un aktuāla ideja tūrisma jomā ir Jānim Kupram Kaunatas pagastā – laivu nomas “Rāznas brekši” izveidošana. Jānis piedāvās arī makšķerēšanas gida pakalpojumu, kā arī piedāvās makšķerniekiem nepieciešamas lietas – pludiņus no Rāznas ezera niedrēm.

Seši uzņēmēji saņems finansējumu jau esošo uzņēmumu attīstībai. Pazīstamā dizainere Velga Krukovska, “VelgaCode” dizaina un šūšanas darbnīcas īpašniece (Vērēmu pagasts) nolēmusi paplašināt savu darbnīcu. Ražošanas apjomus paplašinās konditorejas izstrādājumu ražotne SIA “Slateks” Bērzgalē, kur cep garšīgas maizītes. Gardumus piedāvās arī dricāniete Velga Sarmule – finansējums paredzēts “Cukurella” konditorejas izstrādājumu un saldējuma ražošanai un tirdzniecībai nepieciešamo pamatlīdzekļu un inventāra iegādei. Uzņēmīgā un neatlaidīgā Baiba Ūzulnīka (Stružānu pagasts) paplašinās savas firmas Flowers events sniedzamo pakalpojumu klāstu ar fotopakalpojumiem. Jānis Kuzminskis (zs “TipTop”) Kaunatas pagastā pilnveidos mežizstrādes darbus, bet Einārs Lipskis (Griškānu pagasts) pilnveidos Mūzikas ierakstu studijas darbību.

Konkursa uzvarētājus sveica Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs, nosaucot viņus par aktīvākajiem Rēzeknes novada ļaudīm, kuri prot savus sapņus īstenot dzīvē. M. Švarcs izteica prieku, ka konkursantu vidū ir pārsvarā jauni cilvēki un solīja, ka nākamā gada budžetā uzņēmēju atbalstam atvēlētā summa nesamazināsies, tieši otrādi, tiks meklēta iespēja, kā šo atbalstu palielināt. “Diez vai valstī ir vēl kāda programma, kurai būtu tik aktīva atdeve, kā LEARN programmai, jo ar šo naudu notiek reāla kustība.” Jaunos uzņēmējus uzrunāja arī nodibinājuma LEARN valdes priekšsēdētājs Edgars Blinovs un konkursa vērēšanas komisijas leocekle, AS „Attīstības finanšu institūcija ALTUM” Latgales reģiona vadītāja Vita Pučka.

Konkursa vērtēšanas komisijas loceklis uzņēmējs Žanis Jesko aicināja ikvienam atrast savā uzņēmumā kādu knifu, kādu “odziņu”, kā to ir izdevies viņam pašam. Jāpiebilst, ka Žanis ir viens no pašiem pirmajiem LEARN konkursa finansējuma saņēmējiem.

Šis ir jau ceturtais nodibinājuma LEARN rīkotais konkurss Rēzeknes novada uzņēmējiem. Nodibinājumu LEARN (Lauku ekonomikas attīstīšanai Rēzeknes novadā) izveidoja Rēzeknes novada pašvaldība un visas 25 Rēzeknes novada pagastu pārvaldes 2014. gada 8. jūlijā ar mērķi veicināt uzņēmējdarbības attīstību un iedzīvotāju aktivitāti, sekmēt saimniecisko darbību un rūpēties par bezdarba samazināšanu Rēzeknes novada teritorijā.

Anna Rancānes teksts un foto