Siguldā tika pārrunāti demogrāfiju veicinošie pasākumi valsts, reģionu un pašvaldību līmenī

12.decembrī VARAM rīkoja pasākumu “Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenēm draudzīgām pašvaldībām!”.

Darba kārtību atklāja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, sadarbības platformas “Demogrāfisko lietu centrs” vadītājs Imants Parādnieks un Siguldas novada pašvaldības priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Pirmajā pasākuma daļā notika seminārs – diskusija “Demogrāfiju veicinošie pasākumi valsts, reģionu un pašvaldību līmenī” , kurā par VARAM remigrācijas pilotprojektu klātesošajiem stāstīja arī Latgales plānošanas reģiona koordinatore Astrīda Leščinska. 

Semināra “Demogrāfiju veicinošie pasākumi valsts, reģionu un pašvaldību līmenī” laikā notika pieredzes apmaiņa un diskusija par nacionālajā līmenī veiktajiem pasākumiem 2018. gadā un plānotajiem atbalsta pasākumiem pašvaldībām ģimenēm ar bērniem, kā arī par aktivitātēm ģimeniskas vides veidošanai un demogrāfijas izaicinājumu pārvarēšanai, stiprinot pašvaldību lomu un sniedzot atbalstu pašvaldībām ģimeniskas vides veidošanai, godinot daudzbērnu ģimenes un sekmējot remigrāciju.

Par reģionālo politiku un demogrāfiju stāstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Reģionālās politikas departamenta direktors Raivis Bremšmits, uzsverot jau paveikto šajā jomā 2018.gadā.

Pašvaldību loma ir liela, jo tās spēj ietekmēt attīstības procesus reģionos. Galvenie darbības virzieni ir uzņēmējdarbības atbalsts, pakalpojumu efektivitāte un demogrāfija.

Par iniciatīvas “Latvijas Goda ģimenes gads 2018” rezultātiem un pēctecību – pasākumu “Latvijas Goda ģimenes gads”  klāstīja vadības grupas vadītāja Elīna Treija.

Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa dalījās pieredzē par programmu “Ģimenei draudzīga pašvaldība”.

Uz pasākumu bija ieradies Trentino Ģimeņu asociācijas ģenerāldirektors Luciano Malfer no Itālijas, lai stāstītu par savas valsts sniegto atbalstu ģimenēm ar bērniem, ieviestajiem jauninājumiem.

Pasākuma dalībniekiem tika sniegta informācija par pilotprojektu “Reģionālie remigrācijas koordinatori”. Remigrācijas krustmāte Latgalē Astrīda Leščinska dalījās pieredzē par reģionālo remigrācijas koordinatoru darba pieeju, rezultātiem un secinājumiem.

Savukārt Smiltenes novada remigrācijas projekta vadītāja Inga Kovala klātesošos priecēja ar Smiltenes novada pieredzes stāstu remigrācijas atbalstam.

Ikvienu iedvesmoja atgriešanās pieredzes stāsts, ar ko dalījās Sotnieku ģimene no Priekuļu novada.