VARAM sniegs informāciju Saeimas komisijai par remigrācijas projekta īstenošanas nepieciešamību

Šī gada 23.maijā plkst. 12:00 Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts piedalīsies Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē, kur tiks skatīti jautājumi par ministrijas pilotprojekta „Reģionālās remigrācijas koordinators” 2018.-2020.gadam īstenošanu.

Sēdē tiks izklāstīts VARAM īstenotā projekta mērķis – Latvijas valsts iedzīvotāju atgriešanās veicināšana, nodrošinot viegli pieejamu un saprotamu informāciju par dzīvesvietas, darba iespēju, izglītības un citu pārcelšanās jautājumu risināšanu, kā arī aizbraukušo iedzīvotāju informēšana par valsts atbalsta pieejamību uzņēmējdarbības uzsākšanai Latvijā.

Parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts: „Ir būtiski risināt šo aktuālo problēmu, kas diemžēl sabiedrībā jau ir kļuvusi par normu. Aizbraukušie latvieši neatgriezīsies, ja mēs – valsts, nespēsim nodrošināt dzīvesvietu un darbavietu pieejamību, kā arī kvalitatīvus izglītības, veselības un kultūras pakalpojumus. Ar remigrācijas veicināšanas programmu mēs varam gan uzklausīt, gan uzrunāt aizbraukušos tautiešus un sniegt nepieciešamo atbalstu, lai ikviens no šiem cilvēkiem saskatītu iespēju atgriezties savā tēvzemē – dzīvot un strādāt valstī, kur ir dzimuši un kur dzīvo viņu tuvinieki.

Ņemot vērā to, ka gandrīz visās Latvijas pašvaldībās ir novērojams būtisks iedzīvotāju samazinājums, remigrācijas veicināšanā būtiski ir ne tikai pasākumi valsts – ministriju līmenī, bet būtiska ir tieši pašvaldību loma. Lai uzsāktu mērķtiecīgu darbu aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās veicināšanai, 2018. gadā VARAM izveidojusi piecu reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu.

Santa Vaļuma, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Ministra padomniece

Tālr. 20222000, E-pasts: santa.valuma@varam.gov.lv, www.varam.gov.lv,