Dānijā veiksmīgi noritējis forums veltīts remigrācijas jautājumiem

27.aprīlī Dānijas pilsētā Vejlē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecība Dānijā, sadarbībā ar Latvijas Republikas Vēstniecību Dānijas Karalistē un Latviešu – dāņu biedrību, rīkoja forumu “Remigrācija – vakances un izaicinājumi”, kurā piedalījās arī Latvijas pārstāvji. Šāda veida pasākums ar Latviešu- dāņu biedrības iniciatīvu tika rīkots pirmo reizi, kurā piedalījās reģionālie koordinatori, Latvijas pašvaldību un uzņēmumu pārstāvji.

Forumu atklāja Latvijas Republikas Vēstniece Dānijas Karalistē Alda Vanaga, kura foruma dalībniekiem pastāstīja, ka Dānijā uzturas vairāk nekā 5000 latviešu, tāpēc ir svarīgi runāt par iespējām Latvijā un atgriešanos.

Foruma laikā klātesošajiem par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) projekta “Reģionālais koordinators remigrācijas veicināšanai” galvenajām aktivitātēm un rezultātiem informāciju sniedza Latgales un Zemgales plānošanas reģionu remigrācijas koordinatori. A.Leščinska pastāstīja, ka kopš 2018.gada remigrācijas projekts tiek veiksmīgi īstenots arī Latgales plānošanas reģionā. Projekta aktivitātes ir vērstas uz plašu atbalsta loku. Ar remigrācijas koordinatores palīdzību gada laikā Latgalē ir atgriezušās jau vairāk nekā 50 ģimenes un 61 šo soli grasās spert tuvākā gada laikā. Latgales reģionā 2019.gadā plānotās aktivitātes remigrācijas jomā:

  • sniegts atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai jeb projektu konkurss “Atgriešanās grants”, kur remigranti varēs saņemt līdzfinansējumu līdz pat 10 000 EUR savas biznesa idejas uzsākšanai vai attīstībai. Kopumā tiks atbalstītas 4 biznesa idejas;
  • remigrācijas sekmēšana pašvaldībās. Vasaras sākumā tiks izsludināts konkurss “Pašvaldību atbalsta pasākumiem remigrācijas sekmēšanai”, kura ietvaros pašvaldības varēs pieteiksies uz maksimāli pieejamo atbalsta summu (10 000 EUR), kopumā plānošanas reģionā tiks atbalstītas 4 pašvaldības (Latvijā kopumā – 20).

Foruma “Remigrācija – vakances un izaicinājumi” gaitā tika runāts par  darba un prakses (laborantiem, medicīnas speciālistiem, u.c.) iespējām Latvijā.

Forumā Dānijā piedalījās Liepājas, Valmieras, Jelgavas un Smiltenes novada pārstāvji, lai sniegtu informāciju par pašvaldību piedāvātajām iespējām, atbalsta pasākumiem uzņēmējdarbībai un darba iespējām,

Savukārt LIAA pārstāvniecības Dānijā vadītājs Gints Norlinds runāja par darba iespējām Skandināvijas valstu uzņēmumos Latvijā, kā, piemēram, SIA “Livonia Print” un SIA “Transcom WorldWide Latvia”.

Pēc pasākuma LPR remigrācijas koordinatore sarunājās ar foruma apmeklētājiem un noskaidroja iemeslus, kāpēc jaunieši no Latvijas savu nākotni saista ar Dāniju. Satiktie jaunieši nosauca sekojošus iemeslus:

  • jaunieši Dānijā saņem bezmaksas izglītību;
  • viņi vēlas dzīvot sakārtotā vidē;
  • grib saņemt labu algu;
  • svarīga ir stabilitāte.

Informāciju sagatavoja:

Astrīda Leščinska Latgales plānošanas reģiona remigrācijas koordinatore

Tālr.+37129122163, 65423801, e-pasts:astrida.lescinska@lpr.gov.lv.