DI projekta ietvaros 2018. gadā sniegto sabiedrībā balstīto sociālo pakalpojumu Viļakas novadā apmierinātības izvērtējums

Viļakas novada ģērbonis

Noslēdzot 2018.gadu, projekta Nr. 9.2.2.1./15/I/005 „Deinstitucionalizācijas pasākumu īstenošana Latgales reģionā” (turpmāk DI projekts) Viļakas novada projekta koordinatore, sociālā dienesta vadītāja un sociālie darbinieki tikās ar DI projektā iesaistītajām ģimenēm, kurām ir bērni ar funkcionāliem traucējumiem (turpmāk – bērni ar FT), lai spriestu par saņemto pakalpojumu kvalitāti, to ietekmi uz bērnu ar FT vispārējo funkcionālo spēju attīstību un plānotu nepieciešamos pakalpojumus nākamajam gadam atbilstoši bērnu individuālajiem atbalsta plāniem.

Viena no bērna ar FT mammām dalījās pieredzē: „Izmantojām fizioterapiju un reitterapiju, šos pakalpojumus vērtējam kā ļoti labus. Ja arī bērns negribēja iet no sākuma, tad speciālisti atrada pieeju pie bērniņa, kas pats nestaigā. Ar katru reizi patika arvien vairāk un vairāk. Tagad jau prasa, kad iesim vēl. Par labo pieredzi liecina gadījums mājās, kad dēls pēc vairākām pakalpojuma saņemšanas reizēm piecēlās kājās un turējās pie gultas, protams, tā bija viena reize, bet patīkami. Tas liecina vien par to, ka šie pakalpojumi ir ļoti nepieciešami gan bērniem ar FT, gan bērnu vecākiem un šis projekts ir jāturpina.”

Vecākiem bija iespēja paust savu viedokli diskusijās un anketā, kur katrs varēja novērtēt sniegtos pakalpojumus, ko saņēma bērni un bērnu ar FT likumiskie pārstāvji. Apkopojot anketas, var secināt , ka DI projektā iesaistītās ģimenes ir apmierinātas ar saņemtajiem sabiedrībā balstītajiem sociālajiem pakalpojumiem, kurus saņēma 2018.gadā un novērtēja tos kā „ļoti labus”. Arī šogad ģimenes vēlētos turpināt saņemt fizioterapiju, reitterapiju un masāžu, kā arī izmēģināt citus pakalpojumus bērniem ar FT, kurus var saņemt DI projekta ietvaros un kompensēt no Eiropas Sociālā fonda finansējuma.

Kā atzīst viena no mammām: ”Par DI projektu varam teikt tikai tos labākos vārdus. Izmantojām fizioterapiju un reitterapiju, ļoti patika, gan paši pakalpojumi, gan speciālisti, kas šo pakalpojumu nodrošināja. Ir izveidojies labs kontakts ar fizioterapeiti Santu, tiešām ļoti zinoša un laba speciāliste , jo strādā ļoti profesionāli. Šos abus pakalpojumus noteikti ņemsim vēl, jo mūsu bērns tik tiešām ir atvēries pēc pakalpojuma saņemšanas reizēm.”

Arī projektā iesaistītajiem speciālistiem bija iespēja izteikt savu viedokli par DI projekta ieviešanu: kopumā iesaistītie speciālisti vērtē šo projektu ļoti atzinīgi , uzskatot, ka šī ir laba iespēja ģimenēm, kurās aug bērni ar FT, gūt papildus atbalstu bērnu vispārējā funkcionālā stāvokļa uzlabošanai. Kopumā bija prieks sadarboties ar Viļakas novada ģimenēm un speciālisti ir atvērti turpmākai sadarbībai arī pēc projekta.

Tekstu sagatavoja: Santa Komane

Intervēja: Elīna Keiša