Izsludina pieteikšanos jaunā Baltijas džeza festivāla “Škiuņa džezs” meistarklasēm

No 28. līdz 31. augustam Rēzeknes novada Lūznavas muižā notiks pirmais Baltijas džeza festivāls “Škiuņa džezs”, kura mērķis ir veicināt interesi par džeza mūziku, rosināt topošo un esošo džeza mūziķu sadarbību, kā arī izdzīvot džeza mūzikas burvību Latgalē, īpašajā Lūznavas muižas kompleksa vidē. Šobrīd tiek izsludināta pieteikšanās festivāla meistarklasēm, kuru varēs veikt līdz 15. jūnijam.

Festivāla meistarklasēs aicināti piedalīties džeza mūzikas interesenti – mūzikas skolu un augstskolu studenti, topošie mūziķi un citi džeza entuziasti. Festivālā notiks meistarklases džeza mūzikas profesionāļu vadībā, vakaros paredzētas festivāla dalībnieku kopīgas džema sesijas, kā arī džeza mūzikas koncerti.

Ideja par džeza festivālu Lūznavas muižā sākās ar pārmaiņu sajūtu spārnošanu – 2018. gada septembrī Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā tika izveidota Džeza mūzikas nodaļa, kuras vadību uzņēmās džeza mūziķis, komponists Toms Lipskis. Viņam, sākot darbu Latgalē, arī radās doma veidot džeza festivālu Lūznavā, tā uzņemoties arī topošā festivāla māksliniecisko vadību. 2018. gada vasaras noslēgumā Lūznavas “Kulturys škiunī” divās koncertprogrammās izskanēja džeza festivāla ieskaņu koncerts “Džezs. Priekšsajūta”, iezīmējot festivāla laiku un vietu. Diemžēl rudenī  Toms pāragri devās mūžībā, bet, godinot viņa iesākto darbu un veltot festivālu Toma Lipska piemiņai, no 28. līdz 31. augustam Lūznavas muižā notiks pirmais Baltijas džeza festivāls “Škiuņa džezs”, kura devīze ir “Turpinājums!”. Turpinājums Toma iesāktajām idejām, turpinājums džeza mūzikai, turpinājums pieredzējušo džeza mūziķu zināšanu nodošanai jaunajiem. Festivāla idejas un aizsākumu degsmi apņēmies uzturēt festivāla mākslinieciskais vadītājs Lauris Amantovs.

Viens no festivāla mērķiem ir veicināt tieši topošo džeza mūziķu izaugsmi un izglītību, tādēļ festivāls sāksies ar džeza meistarklasēm, kurām aicināti pieteikties mūzikas skolu un augstskolu studenti, topošie mūziķi un citi džeza entuziasti no trim Baltijas valstīm, gūstot profesionālo pieredzi pie Vitas Rusaitytes (LT) – vokālu, Skirmanta Sasnauska (LT) – trombonu un citus pūšamos instrumentus, Indriķa Veitnera (LV) – saksofonu un citus pūšamos instrumentus, Siim Aimla (EE) – saksofonu un citus pūšamos instrumentus, Ara Yaralyan (EE) – kontrabasu, Madara Kalniņa (LV) – taustiņinstrumentus, kā arī visās meistarklasēs varēs gūt improvizācijas un ansambļa saspēles prasmes. Meistarklasēm aicināti pieteikties arī visi citi instrumenti, lai paildinātu savas zināšanas un mācītos saspēli un improvizāciju ansambļos,it īpaši sitaminstrumentālisti.

Lai piedalītos festivāla meistarklasēs, lūgums līdz 15.06.2019. aizpildīt pieteikuma anketu, kas atrodama Lūznavas muižas mājaslapā. Interesenti meistarklasēs var piedalīties gan kā aktīvie dalībnieki, gan brīvklausītāju statusā. Pieteikšanās anketu var aizpildīt Lūznavas muižas mājaslapā te: ej.uz/skiunadzezs.

Jaunā festivāla džeza mūzikas notikumus Lūznavā būs aicināts izdzīvot ikviens interesents. Festivālu iesāks džeza mūziķu sadarbība meistarklasēs, kuru rezultātu varēs baudīt ik vakara džema sesijās, bet 30. un 31. augustā notiks vairāki publiskie koncerti – skanēs JVLMA etnodžeza projekta “Etno+džezs”, Siim Aimla kvarteta (Igaunija), diksilenda “Sapņu komanda”, mūzikas projekta “Sambossa” (Lietuva) koncerti, bet festivāla noslēgumā uzstāsies Rēzeknes bigbends kopā ar meistarklašu pasniedzējiem. Koncertu biļetes nopērkamas “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā.

Baltijas džeza festivālu Lūznavā atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un Latgales kultūras programma ar Valsts kultūrkapitāla fonda, AS “Latvijas valsts meži” un Latgales reģiona attīstības aģentūras finansiālu atbalstu. Plašāka informācija par piedalīšanos festivāla “Škiuņa džezs” meistarklasēs: muiza@luznava.lv un +371 29473700 (latviešu, krievu, lietuviešu valodās) vai  +371 29390701 (angļu valodā). 

Plašāk par festivālu te: www.luznavasmuiza.lv/notikumi/skiuna-dzezs/