Jasmuižas parkā norisināsies ekofestivāls „Tuvāk DABAI”

Šī gada 31. maijā un 1. jūnijā Jasmuižas parkā (Aizkalne, Preiļu novads) pirmo reizi norisināsies ekofestivāls „Tuvāk DABAI”, kas aicina ikvienu videi draudzīga dzīvesveida atbalstītāju, ģimenes ar bērniem, jauniešus un seniorus piebiedroties un, radoši darbojoties un iesaistoties daudzveidīgās aktivitātēs, sajusties tuvāk dabai. Festivāla apmeklētāji aicināti ierasties ar teltīm un nakšņot telšu pilsētiņā. Pasākumu rīko Preiļu novada pašvaldība projekta „Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā izmantojot ūdens resursus” ietvaros.

Pasākums norisināsies gleznainā vietā – Jāņa Raiņa jaunības dienu zemē, Jašas upes krastos. Pirmajā dienā, 31. maijā, ierašanās no plkst. 16.00, kam sekos organizēts velobrauciens pa Aizkalnes apkārtni. Festivāla rīkotāji nodrošinās 20 velosipēdus, taču viesi aicināti ņemt līdzi arī savus velosipēdus. Vakara programmā no plkst. 20.00 koncerts – uzstāsies ģitārists Reinis Jaunais un eksperimentālā folka grupa „Rāva”. No plkst. 23.00 – omulīgas sarunas pie ugunskura un nakts izbrauciens ar platriepu velosipēdiem (fatbike), ko piedāvās „LitWild” no Lietuvas.

Sestdienas, 1. jūnija, aktivitātes iesāksies plkst. 8.30 ar rīta vingrošanu, kam sekos sportiskas aktivitātes ģimenēm ar bērniem, ko organizēs Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skola, kanisterapijas nodarbības un lielo ziepju burbuļu pūšana. Pēcpusdienā 14.00-17.00 iesaistīties aicinās dažādas radošās nodarbības – krāsainās smiltis, ko piedāvās „Dabas vēstniecība”, keramikas nodarbības ar Sintiju Loginu, krāsu nodarbības /studija „DiCraft”/, smaržu pogu izgatavošana ar Inesi Aninu, ziepju gatavošana ar Intu Reču, kā arī ārstniecisko ziežu gatavošana no dabas materiāliem ar Gitu Usāni. Lielformāta spēles piedāvās Preiļu Galvenā bibliotēka.

Savukārt zinātkārajiem izzināt dažādus dabas procesus palīdzēs Dabas aizsardzības pārvaldes Rāznas izglītības centrs, AS “Latvijas Valsts meži”, Daugavpils sikspārņu centrs sadarbībā ar Daugavpils Universitāti.

No plkst. 15.30 līdz 18.00 aicināsim māmiņas un citus nogurušos dabas baudītājus veltīt mirkli sev – Kristīne Stašulāne stāstīs par aromātiskajām eļļām, Krista Džulija Kirkupa piedāvās iesaistīties gongu meditācijā, savukārt Inga Karpiča vadīs Om skandēšanu. Līdzi jāņem paklājiņš, pleds un siltas zeķes.

Sadarbībā ar Zemessardzes 35. kājnieku bataljonu festivāla apmeklētājiem, kas nakšņos teltīs, tiks nodrošinātas bezmaksas vakariņas, brokastis, pusdienas un launags!

Festivāla norises laikā darbosies izbraukuma kafejnīca.

Ieeja festivālā bezmaksas!

Pasākuma laikā var tikt fotografēts vai filmēts. Materiāli informatīvos nolūkos var tikt publicēti, nodrošinot projekta publicitātes prasības.

Festivālu rīko Preiļu novada pašvaldība projektā Nr. LLI – 349 „Ekotūrisma attīstība Latvijā un Lietuvā izmantojot ūdens resursus” (LEARN ECO TRAVEL), ko līdzfinansē Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2014. – 2020. gadam. Projekta mērķis ir attīstīt tūrisma iespējas Latgalē un Aukštaitijā, uzlabojot atpūtas vietas pie ūdens objektiem un veidojot jaunus ekotūrisma produktus un pakalpojumus, tādējādi palielinot apmeklētāju skaitu Latvijas un Lietuvas pierobežas reģionos. Kopējās projekta izmaksas ir 618 194,06 eiro – Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējums 525 464,95 eiro un projekta partneru līdzfinansējums 92 729,11 eiro apmērā, tostarp Preiļu novada domes līdzfinansējums – 24 973,20 eiro.