Jau 20. gadu aizritējusi Lauku diena Viļānos 2019

11. jūlijā Latgales lauksaimniecības zinātnes centra izmēģinājuma laukos, spītējot mainīgiem laikapstākļiem un pulcējot kuplu dalībnieku un apmeklētāju skaitu, aizritējusi Lauku diena Viļānos 2019! 

Pasākumu organizē Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs, Agroresursu un ekonomikas institūts un Viļānu novada pašvaldība. Lauku diena ir kļuvusi par ikgadēju un nozīmīgu pasākumu Viļānu novadā, pulcējot gan tuvākus, gan tālākus dalībniekus un apmeklētājus. Pēc svinīgās pasākuma atklāšanas, kur paldies vārdus Latgales Lauksaimniecības zinātnes centra direktorei Venerandai Stramkalei teica Viļānu novada pašvaldības, Zemkopības ministrijas un ilggadējo partneru pārstāvji, sanākušie varēja nodoties jaunākās lauksaimniecības tehnikas paraugdemonstrējumu un laukaugu izmēģinājumu lauciņu apskatei, tirdziņa apmeklējumam, bērnu izklaidēm kopā ar jautrajiem dzīvnieciņiem, kā arī daudz citām aktivitātēm!

Jau no paša rīta “Lauku dienas” teritorijā Viļānos bija manāma liela rosība. Lauksaimnieki un citi interesenti aplūkoja citu aiz citas izkārtoto jaunāko tehniku. Vislielāko interesi pasākuma apmeklētāju vidū raisīja Latgales lauksaimniecības zinātnes centra izmēģinājuma lauciņi. Tajos tiek testēta 23 dažādu  laukaugu kultūru, 211 šķirņu audzēšana. Visu veģetācijas periodu uzmana un pēta agronome Veneranda Stramkale, kurai ir 55 gadu liela pieredze lauksaimniecībā. Tieši tas arī raisīja lielāku zemnieku uzticību. Ik gadu izmēģinājuma laukos tiek audzēta arī kāda jauna kultūra. Šobrīd vienas no jaunākajām ir nemodificētā soja, kā arī linu šķirne, kas nosaukta Viļānu vārdā. Slikto laikapstākļu dēļ šogad pasākuma laikā izpalika jaunākās lauksaimniecības tehnikas paraugdemonstrējumi. Taču, lai gan apsētie lauki šobrīd ir aizlijuši, Stramkale ir pārliecināta – raža būs!

Latgales uzņēmējdarbības centra pārstāvji arī apmeklēja Lauku dienu Viļānos, lai labāk saprast Latgales reģiona atšķirības un īpatnības lauksaimniecības nozarē. Pasākuma dalībnieki minēja, ka lielāko daļu interesē kombaini,  un kā zemnieki ir diezgan satraukušies par to, ka lauki ir salijuši un kā tas ietekmēs ražu. Kopumā, zemnieki augsti vērtē šāda pasākuma rīkošanu Latgalē, jo ne visi var aizbraukt uz Rīgas vai ārzemju izstādēm, jo šeit var iegūt pilnīgi visu informāciju un gatavoties nākošajam gadam.