Latvijas Universitātes pētnieku ekspedīcija dosies uz Preiļu un Līvānu novadiem

Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes folklorā ieinteresēti studenti kopā ar mutvārdu vēstures pētniekiem 2019. gada 1. jūlijā profesores Janīnas Kursītes vadībā dosies tradicionālās kultūras un mutvārdu vēstures ekspedīcijā uz Latgali – Līvānu un Preiļu novadiem, kas jau būs pētnieku otrā ekspedīcija šajā vietā.

Pērnā gada vasarā ekspedīcijas darbs noritēja pamatā Līvānu novada Rudzātu un Turku pagastos, kā arī Preiļu novada Saunas pagastā, uzklausot iedzīvotāju dzīvesstāstus un caur tiem izzinot vēsturi, tradīcijas, dzīves prasmes un vērtības. Šogad ekspedīcijas dalībnieki no 1. līdz 6. jūlijam bez jau iepazītajiem pagastiem darbosies arī Preiļu novada Aizkalnes un Pelēču pagastos, kā arī Līvānu novada Jersikas, Rožupes un Sutru pagastos.

Ekspedīcijas mērķis ir izveidot paliekošu vērtību – grāmatu “Starp Preiļiem un Līvāniem”, kas stāstīs par šiem abiem novadiem, kurus mazliet senākā pagātnē vienoja atrašanās vienā – Preiļu – rajonā.

Preiļu un Līvānu novados aktīvi un sekmīgi darbojas virkne folkloras kopu. Saunas pagastā vien tādu ir trīs – “Golūda” un “Dzeipuriņš” Smelteros un 1953. gadā dibinātais etnogrāfiskais ansamblis “Naktineica” Prīkuļos. Savukārt Līvānu novada Turku pagasts slavens ar Turku sievām, bet Līvāni ar “Ceiruleiti”. Pērnā gada ekspedīcijas laikā studentiem izdevās sadziedāties ar vietējām folkloras kopām sirsnīgā koncertā. Šī gada sadziedāšanās nolikta uz 4. jūliju plkst.19.00 Saunas pagasta Salas pamatskolā. Visi  laipni aicināti!

Ekspedīcijas dalībnieki ir Latvijas Universitātes zinātnieki (folkloristi Janīna Kursīte, Ingus Barovskis, Jolanta Stauga, etnomuzikologs Valdis Muktupāvels, socioloģes un mutvārdu vēstures pētnieces Baiba Bela, Ginta Elksne, antropoloģe Ilze Mileiko, antropoloģe un fotogrāfe Elīna Kursīte), tradicionālajā kultūrā ieinteresēti doktoranti, maģistranti, bakalauri, kā arī vēsturnieka Roberta Ķipura vadītie Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņi, kas ekspedīcijā veiks videofilmēšanu.

Latvijas Universitātes folkloristu ekspedīcijām šogad aprit apaļi 20 gadi. Kopš 1999. gada mācībspēki, līdzņemot studentus, ir pabijuši Alsungas, Dundagas, Kuldīgas, Nīcas, Rucavas, Saldus novados Kurzemē, Valkas novadā pie vidzemniekiem, Bauskas novadā Zemgalē, arī Sunākstes, Seces un Viesītes pagastos Sēlijā, vairākas reizes Latgalē (Dagdas, Daugavpils, Kārsavas, Vārkavas novadi). Balstoties ekspedīcijās pieredzētajā, tapuši arī vairāki rakstu krājumi. Īpaši ražīgi bijuši pēdējie gadi – 2018. gada nogalē iznāca grāmata “Daugavpils novads: vietas vērtība”, bet 2017. gadā – “Diždundaga. Apcerējumi par Dundagas novadu”.

Paldies visiem, kas mums ir uzticējuši savus stāstus! Paldies Līvānu un Preiļu novada domei, kā arī pagastu pašpārvaldēm, kas mūs atbalstīja pagājušā gada ekspedīcijā, ceram uz labu sadarbību arī šogad.

Ekspedīcija notiek ar Latvijas Universitātes, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Latgales kultūras programmas finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Jolanta Stauga, LU Humanitāro zinātņu fakultāte, tālr.: 67034909, e-pasts: jolanta.stauga@lu.lv