Lielākie kultūras pasākumi šovasar Balvu novadā

Jūnijs Balvos iesāksies ar vērienīgiem Latvijas jaukto koru un pūtēju orķestru mūzikas svētkiem “Mirklis Balvos” 1. jūnijā. Koncertā piedalīsies 46 kori no visas Latvijas, 16 pūtēju orķestri no Latgales, pavadošā grupa Andra Sējāna vadībā, Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis un jauniešu folkloras kopa ”Soldanī”, un Balvu Kultūras un atpūtas centra vidējās paaudzes deju kopa „Nebēda”, kopā pulcējot vairāk kā 2000 dalībnieku. Svētku koncertā izskanēs 16 koru dziesmas sākot ar „Dziesmai šodien liela diena” un „Dvēseles dziesmu” noslēgumā. Koncerta mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars, režisore Edīte Siļķēna, pūtēju orķestru virsvadītājs Egons Salmanis, mākslinieks-noformētājs Balvu Mākslas skolas direktore Elita Teilāne. Pasākumu vadīs Oskars Lustiks un Agnese Laicāne. Pasākums sāksies ar gājienu 20:30 no Balvu novada pašvaldības. Koncerta sākums 21:00, pēc koncerta – balle kopā ar grupu „Sestā jūdze”. Ieeja pasākumā bez maksas.

8. jūnijā jau piecpadsmito reizi Balvos norisināsies “Motociklu vasara”, kas pulcē vairākus simtus motobraucēju no tuvākas un tālākas apkārtnes. Dienas programmā: 17:00 parādes brauciens pa Balvu ielām (pulcēšanās no plkst.15:00 DUS “Virši – A” stāvlaukumā), pēc tam ap 18:00 pasākums turpināsies Balvu pilsētas estrādē, kurā par lielisku un jautu atmosfēru rūpēsies pasākuma vadītājs Māris Grigalis, vakara viesi – grupas “Gregs & One day”, “LĪVI”, DJ Ingars. Ieejas maksa – ziedojums – 10 € , mocis un pasažieris – 15 €.

8.jūnijā svētkus svinēs Balvu novada Bērzpils pagasts – Viškuļu ciemā viesu mājas “Līcītis” teritorijā Ičas upes krastā norisināsies “Ičas upes festivāls”.

Pasākuma programmā no 8:00 makšķerēšanas sacensības Ičas upē, no 10:00 orientēšanas un dažādas sporta aktivitātes, meistardarbnīcas, pusdienlaikā – festivāla zivju zupa un laivošana pa Iču, dienas noslēgumā – koncerts ar pašdarbības kolektīvu piedalīšanos, svētku salūts un zaļumballe kopā ar muzikantu Arni Grapu.

21.-22. jūnijā norisināsies dažādi pasākumi Kubulu pagasta svētku un Stacijas pamatskolas simtgades ietvaros – ziedu paklāja veidošana, sporta aktivitātes, svētku koncerts un kulminācija 22. jūnijā – 18:00 svinīgais sarīkojums “Stacijas pamatskolai 100” un koncertballe, kurā uzstāsies grupa “Tranzīts”. Tāpat šajā nedēļas nogalē svinības būs Tilžas pagastā, kur Tilžas kultūras nama 80.dzimšanas dienu svinēt aicina visu nedēļu – no 17. līdz 21. jūnijam, kad namā katru dienu notiks dziedāšanas, teātra, dancošanas, folkloras un kino vakari, noslēgumā 22. jūnijā svētku koncerts “Zem daudzkrāsainā lietussarga”.

No 21. līdz 23. jūnijam Balvu novada pagastos ikviens tiek aicināts uz lustīgiem ielīgošanas un Līgo svētku pasākumiem, un zaļumballēm. 23. jūnijā 20:00 Balvu pilsētas parka estrādē līgot aicinās un līgotājus izklaidēs Dailes teātra aktieri Gundars Silakaktiņš un Lauris Dzelzītis. Par jautrām dziesmām Līgo nakts zaļumballē rūpēsies Dainis Skutelis un DJ Mairix.

V Starptautiskā tautu deju festivāla „Eima, eima!” ietvaros 29. jūnijā 18:00 Balvos norisināsies koncerts „Līgosim Pēterdienu!”, īsi pirms tam – festivāla dalībnieku gājiens pa Balvu pilsētas ielām. Koncertā Balvos piedalīsies 14 Baltinavas, Rugāju, Viļakas un Balvu novadu 6 jauniešu, 6 vidējās paaudzes un 2 senioru deju kolektīvi, senioru deju kolektīvs „Ziemeļblāzma” no Rīgas, Tautas deju ansamblis „Līksme” no Daugavpils, Gulbenes 2.vidusskolas jauniešu deju kolektīvs un 3 ārzemju deju kopas no Igaunijas un Krievijas.

5. jūlijā Balvos notiks nozīmīgs vēsturisks notikums – Latgales partizānu pulkam 100. Šajā dienā Balvu pilsētas iedzīvotāji tiek aicināti uz ekspozīcijas „Ziemeļlatgale Latvijas Neatkarībai” atklāšanu Balvu Novada muzejā, kā arī būs iespēja iepazīties ar militāro tehniku un ieročiem- Militārajā displejā laukumā pie Balvu kultūras un atpūtas centra. Svinīgais brīdis norisināsies pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem. Dienas izskaņā – vīru ansambļa „ Dobeles zemessargi” vieskoncerts Balvu pilsētas estrādē.

Atzīmējiet savos kalendāros 6. jūliju, kad Lubāna ezera tūrisma reģionā aicinām piedalīties Lubāna ezera Ceļotāju dienā “No akmens laikmeta līdz mūsdienām”. Pasākuma ietvaros notiks ekskursija gida pavadībā Bērzpils apkārtnē, iepazīstot Ičas apmetnes vēsturi un pagasta kultūrvēsturiskās un dabas vērtības, kā arī būs iespēja apmeklēt Jolantas un Valda Dundenieku keramikas darbnīcu Bērzpils pagastā. Detalizēta Ceļotāju dienu programma www.lubanamitrajs.lv.

Desmitos Balvu novada svētkus “Ir labi būt lielai saimei” svinēsim 19. un 20. jūlijā. Piektdienas vakarā Balvu estrādē notiks Deju mūzikas parāde „Vasaras Assorti”, kurā piedalīsies Ēriks Gruzniņš, grupa „Rolise”, grupa „ Vidroks”, Ainars Bumbieris, grupa „Vilks”, grupa „Starpbrīdis” u.c. Īpašie viesi – grupa „Bermudu divstūris”. Ieejas biļetes iepriekšpārdošanā 7 €, pasākumā dienā 10 €. Savukārt sestdien svinības iesāksies 12:00 ar svētku tirdziņu un Bērnības svētkiem, pēcpusdienā no 15:00 varēs viesoties Balvu novada pagastu sētās “Dižens mans pagalmiņš”, dienas noslēgumā 19:00 svētku koncerts “Lai satiktos”, kur piedalās Agnese Rakovska, Andris Ērglis, Ieva Kerēvica, Igo, Atis Ieviņš, Ingus Pētersons un pavadošā grupa. Pēc tam – lustīga zaļumballe kopā ar grupām „ Klaidonis” un „Alu cilvēki”. Visi pasākumi sestdien norisināsies Balvu pilsētas parkā un bez maksas.

Par neatņemamu vasaras tradīciju ir kļuvuši Tilžas pagasta svētki, kas šogad tiks svinēti 26.-27.jūlijā “Vienas dienas notikumi Tilžas upes labajā krastā” Tilžas ciemā. Piektdienas vakarā iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties sētu pucēšanā un rotāšanā, lai jau sestdienas rītā svinīgā gaisotnē piedalītos saimnieku un saimnieču sacensībās, velo orientēšanās, stafetēs un citās sportiskās aktivitātēs. Svētku noslēgumā būs skatāma laikmetīgā izrāde “Breinumu līpa”, Tihovsku ģimenes koncerts un zaļumballe Tilžas estrādē.

Arī augustā Balvu pusē notiks virkne pasākumu dažādām gaumēm. 11.augustā Balvu pilsētas estrādē humoristiski ironisks koncertuzvedums „ Reiz klusā vakarā”, kur lomās spēlēs aktrises Indra Burkovska, Regīna Devīte, Inese Ramute un kurzemnieku ansamblis “Rumbas kvartets”.

Jau par tradīciju kļuvušais autoorientēšanās rallijs “Prieka tūre” visu vecumu sievietēm norisināsies 17. augustā Balvu un tuvāko novadu apkārtnē.

Vasaras izskaņā – krāšņi un lieliski muzikāli notikumi Balvu pilsētā: 23.augustā “Mūzika saulrietam”, kad par koncertzāli pārtaps Balvu ezers, skatuve būs plosts, sēdvietas – laivas, stāvvietas – ezera krasti. Saulrietā Balvu ezerā muzicēs Marko Ojala – latviskākais soms pasaulē un Anta Eņģele dziesminiece – trubadūre.

24.-25.augustā Balvu muižas koncertzālē izskanēs jau 20. Kamermūzikas festivāls, kura ietvaros šogad norisināsies četri koncerti ar izcilā pianista Andeja Osokina, dziedātājas Marlēnas Keines, čellistes Agatas Ozoliņas, piantistes Ilzes Jaunalksnes piedalīšanos. Koncertos skanēs Edvarda Grīga mūzika, krievu romances izdziedās Ilona Bagele un Samsons Izjumovs, jubilejas festivāla noslēgumā “Latvian Sound Quartet” koncerts “Balle Vīnē” ar romantiskajiem Volfganga Amadeja Mocarta, Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Johana Štrausa skaņdarbiem.

Jau sesto gadu katru mēnesi Balvos notiek lauku labumu jeb zaļie tirdziņi, uz kuriem arī šovasar aicinām gan pircējus, gan tuvākus un tālākus amatniekus, mājražotājus un zemniekus. Šovasar tradicionālie tirdziņi notiks 1. jūnijā pilsētas parkā no 15:00 mūzikas svētku “Mirklis Balvos” ietvaros, 8. jūnijā laukumā pie kultūras nama, 20. jūlijā pilsētas parkā Balvu novada svētku tirdziņš un 10.augustā laukumā pie kultūras nama.

Pasākumu programmas un afišas tiks publicētas www.balvi.lv, kā arī Balvu novada pašvaldības un Balvu novada tūrisma informācijas centra sociālo tīklu kontos Facebook un twitter.

Uz tikšanos šovasar Balvos!