Preiļos atklās ģimenes digitālo aktivitāšu centru

2019.gada 26.martā plkst.15.00 Preiļu Galvenajā bibliotēkā notiks svinīgais Ģimenes digitālo aktivitāšu centra atklāšanas pasākums.

Pārrobežu sadarbības projekta  “Digitālo aktivitāšu centru tīkla izveide ģimenēm dzīves kvalitātes un izglītības atbalstam Austrumaukštaitijā un Dienvidlatgalē” ietvaros Preiļu, Daugavpils, Utenas un Zarasu publiskajās bibliotēkās ir izveidoti Ģimenes digitālo aktivitāšu centri. Piedāvājums ir orientēts galvenokārt uz ģimenēm ar bērniem un dažāda vecuma skolēnu grupām, taču tiks gaidīti arī individuāli apmeklētāji neatkarīgi no vecuma vai iepriekšējas pieredzes tehnoloģiju izmantošanā. Ģimenes digitālo aktivitāšu centru tīkls  jeb DigiHubs tiek veidots ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu Interreg Latvijas – Lietuvas programmas 2014. – 2020. gadam ietvaros.

 DigiHubs tīkla izveide ļauj būtiski paplašināt līdzšinējo pakalpojumu klāstu Preiļu Galvenajā bibliotēkā, kā arī Utenas, Zarasu un Daugavpils publiskajās bibliotēkās. Preiļu Galvenajā bibliotēkā katram interesentam būs pieejamas  izglītojoša satura tehnoloģiskās inovācijas:

  • Interaktīvs velobrauciens, kurā, neizejot no bibliotēkas, iespējams nodoties fiziskai aktivitātei un apskatīt Austrumlietuvas un Dienvidlatvijas populārākos tūrisma objektus, kas lieti noderēs, plānojot reālu izbraukumu ģimenes lokā.
  • Kinētisku viktorīnu kolekcija, kas darbojas uz kustību atpazīšanas tehnoloģiju bāzes, ļaus izkustēties, kā arī pārbaudīt un atsvaidzināt zināšanas par tādām tēmām kā latviešu un lietuviešu literatūra, Latvijas un Lietuvas ģeogrāfija, heraldika, novadnieki u. c.
  • 3D brillēs skatāmais virtuālās realitātes video dos iespēju iepazīt Daugavpils, Utenas, Zarasu un Preiļu kultūrvēstures objektus un izklaides infrastruktūru – dievnamus, parkus, muzejus, sporta un aktīvās atpūtas zonas u. c.
  • Skolēnu grupām, kā arī ģimenēm ar bērniem tiks piedāvātas LEGO® MINDSTORMS® robotikas nodarbības, kuru gaitā varēs iegūt pamatzināšanas par robotu konstruēšanu, programmēšanu un vadīšanu.
  • Ikviens interesents varēs lejupielādēt un izmantot īpaši izstrādātu bezmaksas mobilo lietotni “Preiļu Galvenā bibliotēka”, savā planšetdatorā vai viedtālrunī iegūstot informāciju par bibliotēkas aktualitātēm un bibliotēkā pieejamajām jaunākajām grāmatām.

Ģimenes digitālo aktivitāšu centra mācību klase ir aprīkota ar jauniem portatīvajiem datoriem, tur notiks tematiskās apmācības un semināri visām interesentu grupām.

Jaunizveidotajā Ģimenes digitālo aktivitāšu centrā ar apmeklētājiem strādās kompetenti bibliotekāri, kuri apguvuši mentoru apmācības kursu. Centrā pieejamas arī bērniem un vecākiem kopīgi spēlējamas spēles.

Centra atklāšanas pasākuma laikā klātesošajiem Preiļu novada domes, pašvaldības kultūras un izglītības iestāžu un masu mediju pārstāvjiem būs iespēja iepazīt centra piedāvājumu un izmēģināt tajā pieejamās tehnoloģijas.

Ceturtdien, 28. martā, visas dienas garumā Ģimenes digitālo aktivitāšu centra apmeklētājiem piedāvāsim tematiskas izklaides, konkursus, radošās darbnīcas. Pirmdienās – piektdienās centrs būs atvērts no plkst. 9.00 līdz 18.00, sestdienās no plkst. 10.00 līdz 15.00.

Preiļu Galvenās bibliotēkas Ģimenes digitālo aktivitāšu centra atklāšanas pasākumā publicitātes vajadzībām tiks veikta filmēšana un fotografēšana.

Ģimeņu centru tīkls  jeb DigiHubs  izveidots Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) Interreg V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam projekta Nr. LLI-089 „Ģimenes digitālo aktivitāšu centru tīkla izveide, dzīves kvalitātes un izglītības atbalstam Austrumaukštaitijā un Dienvidlatgalē“ (Network-DigiHubs nr.LLI -089) ietvaros. Projekts tiek īstenots Preiļu, Daugavpils, Utenas un Zarasu publiskajās bibliotēkās. Kopējais projekta budžets – EUR 389 073,60, no tā Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums – EUR 328 162,54.

Papildu informācijai: Ilona Skorodihina, Preiļu Galvenās bibliotēkas vadītāja, tālr.26819391: ilona.skorodihina@preilubiblioteka.lv