Rēzeknes promenādē būs jauns vides objekts

Rēzeknes upe ir viens no svarīgākajiem elementiem pilsētas vizuālajā tēlā, kas sevī ietver arī lielu potenciālu tālākai attīstībai. 2012. gadā izveidotā promenāde gar Rēzeknes upi ir kļuvusi par iecienītu pastaigu vietu gan vietējiem iedzīvotājiem, gan pilsētas viesiem. Lai arī pašlaik promenāde ir patīkama vieta brīvā laika pavadīšanai, tomēr saturiski piepildīta tā top vien dažādos pilsētas svētkos, kad visā tās garumā notiek dažādas aktivitātes.

Lai nākotnē padarītu šo pilsētas daļu apmeklētājiem saistošāku, no 2019. gada 15. februāra līdz 1. aprīlim Rēzeknes Tūrisma attīstības centrs organizēja konkursu «Vides objekta dizaina izstrāde Rēzeknes gājēju promenādē gar Rēzeknes upi», kura mērķis bija rast ideju un veidot laikmetīgu, vizuāli izteiksmīgu vides objektu gājēju promenādē gar Rēzeknes upi, respektējot pilsētvidi un vienlaikus radot oriģinālu, Rēzeknes tēlam atbilstošu vides objektu. Konkurss bija atklāts, tā atļaujot piedalīties gan fiziskām, gan juridiskām personām un pēc iespējas paplašinot iespējamo pretendentu un potenciālo ideju klāstu.

Konkursam tika saņemti septiņi pieteikumi – dažādi savos mākslinieciskajos un tehniskajos risinājumos. Visaugstāko novērtējumu saņēma autora Valda Majevska darbs «Ūdens pods», kas ir modernā stilistikā veidota atsauce uz Latgales keramikas mantojumu. Tas ir lielizmēra simbolisks ūdens pods – populārākais Latgales keramikas saimniecības trauks, kas papildināts ar tekoša ūdens elementu. Konkursa komisija novērtēja darba sasaukšanos ar pilsētas un reģiona kultūrvēsturisko mantojumu, jo Latgalē, t. sk. arī Rēzeknē, ir ļoti stipras podniecības tradīcijas ar senām saknēm, Latgales keramika ir savdabīga un atšķiras no pārējo reģionu māla izstrādājumiem – tā ir atpazīstama, un būtībā Latgales vizītkarte. Nav mazsvarīga arī idejas ilgtspējība, tā kā izvēlētā tēma varētu būt par pamatu iespējai turpināt šādas tematikas vides objektu uzstādīšanu (piemēram, lielformāta svečturis, svilpaunieks utt.).

Ceļš no idejas līdz tās realizācijai, kā zināms, ir laikietilpīgs, bet mēs ceram, ka jaunu vides objektu promenādē ieraudzīsim jau šovasar.

Informāciju sagatavoja Jeļena KIJAŠKO,  Rēzeknes Tūrisma attīstības centra vadītāja