Saeimā apstiprina jauno valdību

Pēc teju sešpadsmit nedēļu gara valdības veidošanas procesa tam pielikts punkts. Saeima trešdien ārkārtas sēdē apstiprinājusi Krišjāņa Kariņa (JV) izveidoto Ministru kabinetu. Līdz ar jauno valdību izveidojusies arī neikdienišķa situācija parlamentā, radot oficiālu koalīcijas opozīciju.

“Par” valdību balsoja 61 deputāts no “Jaunās Vienotības”, “Attīstībai/Par!”, Jaunās konservatīvās partijas (JKP), “KPV LV” un Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”—”Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” (NA). “Pret” balsoja 39 deputāti – visi “Saskaņas” un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, kā arī pieci parlamentārieši no “KPV LV”: Aldis Gobzems, Linda Liepiņa, Didzis Šmits, Karina Sprūde un Iveta Benhena-Bēkena.

Kariņa valdībā darbu turpinās četri ministri no iepriekšējā Ministru kabineta, līdzšinējos amatus saglabās divi ministri, savukārt divi ministri vadīs citas ministrijas.

“Jaunā Vienotība” bez Ministru prezidenta amata uzņemsies atbildību par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Finanšu ministrs būs Jānis Reirs (JV), savukārt ārlietu – Edgars Rinkēvičs (JV).

Partija “KPV LV” uzņemsies rūpes par Iekšlietu ministriju, Ekonomikas ministriju un Labklājības ministriju, savukārt Jaunā konservatīvā partija – par Tieslietu ministriju, Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Ilga Šuplinska

Iekšlietu ministrs būs Sandis Ģirģens (“KPV LV”), ekonomikas – Ralfs Nemiro (“KPV LV”), labklājības – Ramona Petraviča (“KPV LV”), tieslietu – Jānis Bordāns (JKP), satiksmes – Tālis Linkaits (JKP), izglītības un zinātnes – Ilga Šuplinska (JKP).

Partiju apvienība “Attīstībai/Par!” atbildēs par Aizsardzības ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Veselības ministriju. Aizsardzības ministrs būs Artis Pabriks (A/P), par reģioniem atbildēs Juris Pūce (A/P), bet veselības ministre būs Ilze Viņķele (A/P).

Savukārt NA atbildēs par Kultūras ministriju un Zemkopības ministriju. Kultūras ministres amatā turpinās būt Dace Melbārde (NA), savukārt zemkopības ministra amatu ieņems Kaspars Gerhards (NA).

Valdības veidošanas sarunas kopumā ilga aptuveni sešpadsmit nedēļas.

Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja JKP līderi Jāni Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī “KPV LV” līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem. Kā trešo premjera amata kandidātu Vējonis nominēja Kariņu.

Avots: www.delfi.lv