Tilžā kopā ar režisoru no Lielbritānijas top laikmetīgs kopienas teātra iestudējums “Breinuma līpa”

Laikmetīgais Tilžas kopienas teātra iestudējums “Breinuma līpa” ir vērienīgs starpdisciplinārs projekts, kura centrā ir Tilža – apdzīvota vieta Balvu novadā, Latgalē. Projekta iniciatore, amatierteātru režisore Inese Daukste 2018.gadā apguva prasmes laikmetīgu kopienas teātru iestudējumu veidošanā projekta “Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani” ietvaros. Ieceri projekta otrajai daļai – rekomendējot uz iestudēšanu – izvirzīja režisori un eksperti: Jans Villems van den Boss, Pauls Murejs, Kārena Glosopa (UK) un projekta “Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani” vadība (fonds INITIUM) no Latvijas puses.

Iestudējuma pamatā tiks izmantotas intervijas ar Tilžas ciema vietējiem iedzīvotājiem, verbatim teātra metodē tās atdzīvinot auditorijai un radot vienotu stāstu. Tā būs staigājama izrāde Tilžas ciema 3 dažādās vietās, ar simulētiem notikumiem, kuri atklās Tilžas ciema iedzīvotāju problēmas šodien. Notikumu spēlēs vietas būs Tilžas internātpamatskola, Tilžas Kultūras nams un tirgus laukums Tilžas ciema centrā. Iestudējums vērsīs sabiedrības uzmanību uz ciema sāpīgākajām problēmām: Tilžas internātpamatskolas slēgšana, Tilžas ciema nākotne un cilvēciskās nesaskaņas, jauniešu aizbraukšana no Tilžas. Skatītāji varēs piedalīties pēdējās vakariņās Tilžas internātpamatskolā, iesaistīties debatēs par Tilžas ciema nākotni, un kļūt par daļiņu jauniešu diskotēkā Tilžas ciema centrā. Iestudējuma pirmizrāde 2019.gada 27.jūlijā, plkst. 18:00, Tilžas pagasta svētku ietvaros.

Iestudējuma režisore Inese Daukste, režijas konsultants – Jans Villems van den Boss (režisors no Lielbritānijas, Dailes teātra ārštata režisors), horeogrāfe Alise Putniņa, dramaturgs Edgars Niklasons, komponists Jēkabs Nīmanis, u.c.  Iestudējumā apvienojas Tilžas amatierteātris “Spogulis” (režisore Inese Daukste), Tilžas Kultūras nama (KN) Bērnu un jauniešu dramatiskais kolektīvs (režisore Astrīda Ivanova), Tilžas KN deju kolektīvs “Palazdīte” (vadītāja Daiga Lukjanova), Tilžas KN sieviešu koris “Varavīksne” (vadītāja Rita Smuška), Tilžas KN etnogrāfiskais ansamblis “Sagša” (vadītāja Daiga Jēkabsone), Vectilžas amatierteātris “Melnais kaķis” un Balvu Kultūras un atpūtas centra Teātra studija (režisore Inese Daukste). Iestudējumam pievienojas Vīksnas KN dramatiskā kolektīva “Krams” dalībnieki (vadītāja Jolanta Sauleviča Logina).

Tilžas ciems ir unikāls ar savu izcelšanās vēsturi, kultūrvēsturiskajiem objektiem, multikulturālu sabiedrību un vidi. Par to liecina četru kristīgo konfesiju – katoļu, luterāņu, pareizticīgo, baptistu dievnami Tilžas ciema teritorijā. Tilža ir vieta, kur visi Latvijas novadi satiekas ar Latgali. Daļa Tilžas iedzīvotāju jūtas kā ienācēji, jo saknes meklējamas Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē, un skaidrā latgaliešu valodā sauc sevi par čiuļiem (ne-latgaliešiem), bet daļai iedzīvotāju senču saknes nāk no Krievzemes. Kā ir bijis izdzīvot, sadzīvot, attīstīties, darboties tik multikulturālā vidē, dažādos vēstures līkločos? Kas ar Tilžu notiks nākotnē, vai tā izzudīs, aizraujot sev līdzi kultūrvēsturiskās vērtības un mantojumu?

Kopiena – sociāla grupa, kuru vieno kopīga dzīvesvieta, tradīcijas, pieredze vai kādas intereses.

Kopienas teātris pasaulē ir plaši pazīstams, bet Latvijas amatierteātros par to līdz šim bija maz kas zināms, kur nu vēl izmantots praksē. Tas sevī apvieno ne tikai vairākas profesionālā un amatierteātra formas un metodes, bet arī antropoloģijas, stāstniecības un folkloristikas elementus, jo galvenais kopienas teātra mērķis ir izzināt kādas kopienas fenomenus, īpatnības un stāstus, kas ir nozīmīgi šiem cilvēkiem, tādējādi ne tikai pašiem aktieriem, bet arī kopienas dalībniekiem liekot saprast, cik lieliski viņi ir – no malas jau vieglāk saredzēt visu skaisto, kas ikdienā paslīd garām. (Zane Grudule)

Iestudējuma režisore Inese Daukste saka lielu paldies LU Filoloģijas fakultātes folkloristikas studentēm Ilgai Vālodzei Ābelei un Zanei Grudulei, kuras devās ekspedīcijā uz Tilžu, lai tiktos ar Tilžas ciema iedzīvotājiem, ierakstītu intervijas, kuras tiks izmantotas iestudējumā. Paldies arī atsaucīgajiem ļaudīm Tilžā: Ainai Zelčai, Olgai Zelčai, Irēnai Laupacei, Janīnai Ločai, Alīdai Ločmele, Jēkabam un Ilgai Zelčiem, Pēterim Mičulim,  Ruttai Silauniecei, Konstantīnam no baptistu draudzes, priesterim Staņislavam Prikulim, brīnišķīgajam pārim no Vectilžas – Domicellai un Jānim Loginiem.

Paldies Zanei Grudulei par fantastiskajiem rakstiem portālā www.ubisunt.lu.lv/ par Tilžas ekspedīcijā piedzīvoto, redzēto, dzirdēto un sajusto. (Raksti portālā: “Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani. Tilžas stāsti. Čiuļs sateik čangali” 1.,2.,3.daļa.) www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/48137/ www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/48541/ www.ubisunt.lu.lv/zinas/t/49508/

Projektu realizē biedrība “NextHorizont”. Iestudējums “Breinuma līpa” top ar LV100@Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas nacionālais kultūras centrs, The British Council Latvia un Latgales kultūras programmas atbalstu un finansējumu.

Informāciju sagatavoja: Biedrības “NextHorizont” projekta vadītāja,  izrādes režisore Inese Daukste, T: t.29108722