Vēlies mainīt pasauli? Tu to vari

Redzi, ka Latvijā ir problēmas un vēlies iesaistīties to risināšanā? Atrodi piecu draugu kompāniju, uzraksti projektu, piedāvājot problēmai risinājumu, un kļūsti par programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss” Solidaritātes projektu īstenotāju. Tuvākie projektu konkursi 7.februārī un 30.aprīlī.

Kopumā šajā Eiropas Savienības programmā ir trīs projektu veidi – Brīvprātīgais darbs, Darbs vai Prakse, kā arī Solidaritātes projekti, un tieši pēdējie ir tie, kuri piedāvā iespēju risināt sabiedrībai aktuālus izaicinājumus un izrādīt solidaritāti.

Programma “Eiropas Solidaritātes korpuss” ir jauna Eiropas Savienības programma, kura visā Eiropā tika ieviesta 2018. gadā. Šī programma ilgs no 2018. līdz 2020. gadam, un tās īstenošanai visā ES ir pieejami 375,60 milj. eiro. Latvijā pieejamais finansējums “Eiropas Solidaritātes korpuss” projektu īstenošanai 2018. gada pirmajā projektu konkursā bija 670 392 eiro. 2019. gadā plānotais budžets ir 1,128 miljoni eiro.

Ar “Eiropas Solidaritātes korpusa” projektiem jauniešiem pašiem ir iespēja risināt sabiedrībai aktuālus izaicinājumus. Vērtējot iesniegtos projektu pieteikumus, var ieraudzīt, kādas sabiedrībā aktuālas problēmas un izaicinājumus pašlaik redz paši jaunieši. Piemēram, jaunieši ar projekta atbalstu vēlas uzlabot citu jauniešu izpratni par mentālās veselības nozīmīgumu, vēlas ienest jaunu elpu pilsētas degradētajos rajonos, veicināt toleranci, popularizēt zero waste kustību, kā arī lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku.

Biedrība “Dabas Sporta Zāle” ir pirmā organizācija, kura Latvijā aizsāk Solidaritātes projektu īstenošanu. Viņi bija pirmie, kuri Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrā iesniedza savu projektu pieteikumu un arī pirmie, kuri tika šajā programmā apstiprināti.

“Uzskatām, ka ir svarīgi, lai sabiedrība Latvijā ir fiziski aktīva. Kad uzzinājām par “Eiropas Solidaritātes korpusa” Solidaritātes projektiem, sapratām, ka šis būtu labs veids, kā aktīvu dzīvesveidu popularizēt visā Latvijā. 2019. gadā aptuveni reizi mēnesī organizēsim bezmaksas pārgājienus dažādās Latvijas vietās. Ceram, tas palīdzēs solidarizēties dažādiem cilvēkiem ar dažādu fizisko sagatavotību,” stāsta Emīls Ozoliņš, “Dabas Sporta Zāles” treneris un fizioterapeits. Arī līdz šim biedrības jaunieši dažādās vietās dabā Rīgā bija organizējuši dažādas kopīgas fiziskas aktivitātes. Tagad, ar Solidaritātes projektu atbalstu, jauniešiem būs iespēja bez maksas noorganizēt 12 pārgājienus 12 dažādās Latvijas vietās, piedāvājot pārgājienos doties gan citiem jauniešiem, gan ģimenēm ar bērniem, gan vecāka gada gājuma cilvēkiem, gan arī cilvēkiem ar ierobežotām iespējām. Plašāk par pārgājieniem un biedrības projektu www.facebook.com/DabasSportaZale/.

2018. gada pirmajā programmas “Eiropas Solidaritātes korpuss” projektu konkursā tika saņemti 44 projektu pieteikumi, no tiem – 24 brīvprātīgā darba projektu pieteikumi, 19 – solidaritātes projekti, viens darba un prakses projekts. Projektu pieteikumi tika saņemti no 21 Latvijas pašvaldības.

Kā pašam uzrakstīt projektu?

2019. gadā programmai “Eiropas Solidaritātes korpuss” būs trīs projektu konkursi: 7. februārī, 30. aprīlī un 1. oktobrī. Ja tev ir interese par šīs programmas projektiem un tu labprāt nokļūtu to vidū, kuri īsteno savas idejas ar Solidaritātes projektu finansiālu atbalstu, iesakām apmeklēt Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras organizētu bezmaksas informatīvu semināru par starptautisku jaunatnes jomas projektu iespējām. Plašāk par semināru un pieteikšanos šeit: bit.ly/2Cs4t9k.

Lai informētu jauniešus par viņu tiesībām un iespējām Eiropas Savienībā, šobrīd norisinās kampaņa EUandME. Tās vietnē europa.eu/euandme/lv var iegūt informāciju par to, ko jauniem cilvēkiem piedāvā ES – sākot no iespējas mācīties un strādāt jebkurā dalībvalstī, kā arī iegūt atbildes uz daudziem praktiskiem jautājumiem, piemēram, kādos gadījumos pilsoņi var rēķināties ar ES palīdzību, kā realizēt savu potenciālu un piepildīt sapņus ar ES atbalstu.