Vilcienā Rīga – Daugavpils notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts pasākums

13. jūnijā Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts pasākums “Atmiņā puteņo sniegi”

Šī gada 13. jūnijā Preiļu politiski represēto biedrība “Likteņa ceļš” sadarbībā ar biedrību “Latvijas Politiski represēto apvienība”, Latvijas Okupācijas muzeju, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju un AS “Pasažieru vilciens” aicina uz Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltītu pasākumu “Atmiņā puteņo sniegi”, kas notiks vilcienā Rīga – Daugavpils. Vilciena atiešanas laiks plkst. 7.40 no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas. Brauciens noslēgsies plkst. 11.07 Daugavpils dzelzceļa stacijā.

Lai atgādinātu par 1941. gada 14. jūnija deportācijām, pasākums veidots kā simbolisks brauciens vilcienā austrumu virzienā, uzsvaru šoreiz liekot uz kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantojamību arī izsūtījuma apstākļos. Aktrišu Sarmītes Rubules un Aijas Dzērves lasījumā izskanēs 1941. gada 14. jūnijā deportēto cilvēku atmiņu stāsti no Okupācijas muzeja un Preiļu muzeja mutvārdu arhīviem, kā arī 1949. gada 25. martā no Daugavpils apriņķa Vārkavas pagasta izsūtītā Antona Praņevska un no Madonas apriņķa Liezeres pagasta izsūtītās Lūcijas Preises dienasgrāmatu fragmenti. Kopā ar Saunas pagasta Smelteru folkloras kopu “Golūda” izdziedāsim Preiļu muzeja krājumā esošajās Sibīrijas dziesmu kladēs pierakstītās dziesmas latviešu un arī krievu valodā, kas atspoguļo kultūru mijiedarbību izsūtījuma laikā.

Braucienā piedalīsies Pieniņu Jēzus Sirds Romas katoļu draudzes prāvests Aigars Bernāns, kas vairākas reizes ir apmeklējis Sibīrijā palikušos latviešus, kā arī politiski represētie cilvēki no visas Latvijas, lai atcerētos tā laika notikumus, kā arī dalītos savos stāstos.

Dalība braucienā ar AS “Pasažieru vilciens” biļetēm.

Pēc brauciena plkst. 13.00 Daugavpils Universitātē notiks tikšanās ar Daugavpils politiski represēto biedrības pārstāvjiem, jauniešiem un iedzīvotājiem.

Pasākums notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.